Tijdelijk als appetizer

Plannen voor het hele Stadionplein in Amsterdam Oud Zuid kwamen niet van de grond. In stukjes lijkt het nu wel te lukken. Er komen twee grote bouwblokken op het lege stadionplein en aan de andere kant van de Amstelveenseweg krijgen de iconische Citroën garages een nieuwe invulling. Maar nu nog even niet, eerst een voorafje.
Op het plein straks twee forse bouwvolumes. Eén gebouw van zeven lagen wonen met een winkelplint en de Febo. Daarnaast een pand met twee verdiepingen hotel en daaronder het smaakmuseum Culina Experience . Een ‘belevenis’ met een eetmuseum, een kooktheater, een kookschool en een proeflokaal.

Aan de overkant, aan weerszijden van de ingang van het Olympisch Stadion uit 1928, staan twee vrijwel lege modernistische garages. Beide gebouwd in respectievelijk 1930 en 1960 naar ontwerp van Jan Wils, voor de N.V. automobiles Citroen. Bouwinvest herontwikkelt deze panden tot multifunctionele kantoren, winkels en horeca.

In de jongste van de twee garages zal naar verluidt een dependance komen van het restaurant ‘Hotel de Goudfazant’. Een zaak die ondanks de verwarrende naam en een onvindbare locatie op een bedrijfsterrein achter een slagboom op de Noordelijke IJ-oevers, al jaren succesvol een kale loods exploiteert. De uitbaters doen ook Radio Royaal in de oude Philips-fabriek in Eindhoven.

Maar nu dus nog even geen fazant in de garage, want eerst moet het EK atletiek in het Oude Olympisch Stadion ongestoord afgewerkt worden. De verbouwing van de garages begint daarom pas medio 2016. Tot dan is er een prachtige tussentijd waarin de beleving van het plein zal worden bijgebogen naar een rauwere smaak dan de uiteindelijke plannen uitstralen. We gaan er vanaf april alvast een beetje aan wennen. Dan opent restaurant BAUT namelijk BAUT ZUID In het oudste deel van de garage.

BAUT werd wereldberoemd in Amsterdam met een tijdelijk restaurant in een pand van het voormalige Parool- en-Trouw-complex aan de Wibautstraat. Daar gaan ze eind maart dicht om er na de verbouwing van de panden terug te keren met een nieuwe formule. Ondertussen zitten ze voor vijf maanden op 1000 vierkante meter in Oud Zuid. Dat is even kort als veel. Het wordt dus heel erg pop-up.

&Prast &Hooft ontwerpt de bar, Donald Beekman (DBXL) doet het grafisch ontwerp en mag de naam op de gevel schilderen. Sandra Planken (NOUN-Amsterdam) verzorgt interieur & ontwerp en laat de inventaris uit de Wibautstraat wit spuiten. Daarnaast is Planken curator van de Bautgallery op de vijfhonderd vierkante meter van de voormalige showroom. Hier krijgen jonge kunstenaars en ontwerpers van Amsterdamse academies een kans zich in Zuid te presenteren met eigen werk en events. Een aantal trendgevoelige merken wil zich nu al graag verbinden aan wat hier te gebeuren staat. Zo werkt tijdelijk bestemmen als appetizer voor een definitieve invulling en brengt er hopelijk een beetje leven in.

4 maart 2015 geplaatst in RO magazine