Speechschrijver

cropped-Speakers-Corner.jpg

Een heldere lijn van argumentatie, sprekende voorbeelden en een onontkoombare boodschap.

Doorgaans schrijf ik toespraken voor anderen. Bijvoorbeeld voor een topman van ABN AMRO, Deltacommissaris Wim Kuijken en directie (Jantine Kriens) en bestuur (Jan van Zanen) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Ik was ‘te gast bij Pauw‘, maar dan in een oefensessie met Masterstudenten journalistiek. Het  ging over Boris Johnson als spreker. Op 3 april 2017 mocht ik zelf spreken over politieke speeches voor Studentenvereniging Internationale Betrekkingen Rijksuniversiteit Groningen.

Van april 2015 tot mei 2016 was ik speechschrijver a.i. van de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht. Na afronding van mijn opdracht kreeg ik een mooie aanbeveling mee. Daarnaast schreef ik in 2015 enkele speeches voor gedeputeerden van de provincie Utrecht en Kajsa Ollongren, wethouder Economische Zaken van de stad Amsterdam.

>Bloemlezing speeches en voorwoorden cvdK Utrecht

Met de keynote speech voor de voorzitter van Energiefabriek/Grondstoffenfabriek van de waterschappen maakte ik in april 2014 mijn rentree in het speechschrijversvak. Met de speech schetste ik de contouren van een visie op schoon water en terugwinning van grondstoffen onder het door mij gemunte motto: ‘Waterschappers winnen wat van waarde is.’

>Speech: Terugwinnen-wat-van-waarde-is

Van 2001 tot 2008 schreef ik speeches, artikelen en columns voor bewindslieden en ambtelijke top van het ministerie van VROM. Van Jan Pronk en Johan Remkes tot Jacqueline Cramer en Ella Vogelaar. Ook in mijn beleidsfuncties bleef het omzetten van complexe materie in toegankelijke en aansprekende teksten een belangrijk element in mijn werk.

>link naar bloemlezing uit speeches voor bewindslieden

Onder het motto: ‘The Power of Words’ gaven taalwetenschapper Paul van den Hoven en ikzelf ieder een lezing voor de Studentenvereniging Internationale Betrekkingen Rijksuniversiteit Groningen op 3 april 2017. Ik heb daar gesproken over feiten in politieke speeches.

> Lezing Studentenvereniging Internationale Betrekkingen Rijksuniversiteit Groningen


 “Bas van Horn weet complexe materie op het gebied van de leefomgeving helder en wervend in speeches te verwoorden.”

Sybilla M. Dekker, oud-minister VROM